obrączki

Tort weselny - zwieńczenie menu » powrót do porad

art

Układając weselne menu, nie można zapomnieć o jego najważniejszym punkcie – torcie weselnym. Jego wygląd, kształt, wielkość czy zdobnictwo zależy wyłącznie od fantazji Młodej Pary. Wybierając tort pamiętajmy, że ma on nie tylko przyciągać spojrzenia, ale przede wszystkim dobrze smakować. Korzystajmy z usług sprawdzonych cukierni, znanych z dobrych i smacznych ciast. Najlepiej, by taki tort przygotowany był na bazie naturalnych składników, bez sztucznych ulepszaczy smaku.

Torty weselne to często małe dzieła sztuki, będące efektem wielogodzinnej pracy cukierników. Do wyboru mamy torty prostokątne, okrągłe oraz we wszelkich innych kształtach. Dobra cukiernia upiecze praktycznie każdy tort, np. w postaci Młodej Pary czy wtulonych w siebie gołębi. Najpopularniejsze są jednak okrągłe torty na stelażu. Zazwyczaj mają trzy lub cztery piętra, jednak na specjalne życzenie można dostać nawet siedmiopiętrowy tort. Spośród smaków Młode Pary zwykle stawiają na tradycję i klasykę, wybierając torty czekoladowe, śmietankowe, orzechowe, owocowe lub bezowe.

Nieodłącznym elementem weselnego tortu są umieszczone na jego szczycie cukrowe lub marcepanowe figurki, przedstawiające Parę Młodą, kwiaty, obrączki, gołąbki lub inne elementy związane z uroczystością weselną. Ciekawe efekty dają też specjalne race tortowe, które zapala się podczas wnoszenia tortu na salę. W połączeniu ze zgaszonymi światłami taki tort tworzy niepowtarzalną atmosferę.

Bardzo popularne są w ostatnich latach także fototorty – na górze zamiast figurek znajdują się zdjęcia Młodej Pary. Zdjęcie nowożeńców drukowane jest na opłatku za pomocą specjalnych, jadalnych farbek. Później opłatek przenoszony jest na tort.


dodano: 12.04.2016 13:16:31
  • foto
  • Dotychczasowa ocena:
  • |
  • Oceń artykuł:

tagi: poznan, pila, konin, kalisz, wielkopolskie, gniezno, leszno, ostrow, gostyn